دستکش عایق برق یکی از وسایل مهم برای حفاظت از کاربر در برابر خطرات الکتریکی است. این دستکش‌ها از موادی تهیه می‌شوند که به فرد اجازه می‌دهند تا در معرض ولتاژهای بالای برق قرار بگیرد، بدون اینکه برق از طریق بدنش جریان پیدا کند. در این مقاله، به معرفی انواع کلاس بندی دستکش‌ های‌ عایق برق، مزایا و معایب، استانداردهای این نوع دستکش در ایران و جهان و نحوه مراقبت و استفاده از آنها خواهیم پرداخت.

کلاس بندی دستکش عایق برق

جدول کلاس بندی عایق برق

این محصول دستکش ایمنی بر اساس استاندارد های ایمنی و نوع مواد تشکیل دهنده آنها، به چند دسته تقسیم می شود:

دستکش عایق برق کلاس 00

دستکش ضد برق کلاس دو صفر برای کاربردهایی با ولتاژ کمتر از ۵۰۰ ولت AC یا ۷۵۰ ولت DC مناسب است. این دستکش‌ ها برای کاربردهای خانگی و کم‌خطر مانند تعمیرات لوازم خانگی، تعمیرات الکترونیکی طراحی شده اند. این کلاس یکی از ضعیف ترین نوع دستکش عایق برق می باشد که درواقع می تواند حداکثر 2500 ولت جریان برق را عایق بندی کند. برخی از کاربران دستکش عایق برق کلاس 00 را با نام های دیگری از جمله دستکش 220 ولت، دستکش 380 وبت و یا دستکش 400 ولت شناخته شده است. همچنین با دستکش برق فشار ضعیف و یا دستکش ضد برق خانگی نیز نامیده شده است. رنگ مشخصه ی کلاس 00 کرم می باشد.

دستکش کلاس 0

دستکش عایق برق کلاس 0 دارای حداکثر 5000 ولت عایق جریان برق الکتریسیته می باشد که به طور استاندارد برای دستکش عایق برق کلاس 0 اولین پارامتر 1000 ولت و دومین پارامتر 500ولت می باشد. برخی از کاربران برای کار با برق فشار ضعیف از دستکش کلاس صفر نیز استفاده می کنند. همچنین رنگ این نوع دستکش قرمز می باشد.

دستکش کلاس 1

دستکش عایق برق کلاس 1 برای کاربردهایی با ولتاژ کمتر از ۷۵۰۰ ولت AC یا ۱۱۲۵۰ ولت DC مناسب می باشد. در واقع این نوع دستکش‌ برای تعمیرات الکتریکی و صنایع برق طراحی شده است. دستکش عایق برق کلاس 1 از نوع دستکش ها با فشار متوسط می باشد که حداکثر تا 10000 ولت عایق جریان برق الکتریسیته می باشد. یعنی این دستکش بالاتر از فشار ضعیف و پایین تر از فشار قوی می باشد. از این نوع دستکش در هنگام کار با تابلوهای برق و پست های برق می توان استفاده کرد. همچنین رنگ این نوع دستکش سفید می باشد.

دستکش کلاس 2

دستکش عایق برق کلاس 2 برای کاربردهایی با ولتاژ کمتر از ۱۷۵۰۰ ولت AC یا ۲۵۵۰۰ ولت DC مناسب است. به عبارتی این دستکش‌ها برای تعمیرات تاسیسات برقی و انتقال برق طراحی شده اند. دستکش کلاس 2 یکی از دستکش های فشار قوی می باشد که حداکثر تا 20000 ولت عایق برق الکتریسیته می باشد و با دستکش عایق 20 کیلو ولت نیز شناخته شده است که یکی از محبوب ترین و پرطرفدار ترین نوع دستکش ایمنی می باشد. درواقع این دستکش برای کسانی که با برق فشار قوی کار می کنند مناسب است و بسیار پر فروش می باشد. به دلیل اینکه اکثر پست های برق 20 کیلو ولت هستند و به نوعی یک محصول همه کاره شناخته شده است خواهان زیادی دارد. همچنین رنگ استاندارد این دستکش زرد می باشد.

دستکش عایق برق کلاس 3

دستکش عایق برق کلاس 3 برای کاربردهایی با ولتاژ کمتر از ۲۶۵۰۰ ولت AC یا ۳۷۵۰۰ ولت DC مناسب می باشد. این نوع دستکش‌ها برای تعمیرات تاسیسات برقی و انتقال برق در ولتاژهای بالا طراحی شده اند. دستکش عایق برق کلاس 3 یکی از انواع دستکش های فشار قوی می باشد که حداکثر تا 30000 ولت و یا همان 3-0 کیلو ولت جریان عایق برق الکتریسیته می باشد. رنگ استاندارد این دستکش سبز می باشد و جنس ضخیم و حجم بسیار بالایی دارد که از ظاهر آن می توان متوجه شد که مناسب کار با فشار بالای برق می باشد.

دستکش های کلاس 4

این دستکش ها برای کاربردهایی با ولتاژ کمتر از ۴۰۰۰۰ ولت AC یا ۵۷۵۰۰ ولت DC مناسب هستند. دستکش عایق برق کلاس 4 یکی از قوی ترین نوع دستکش می باشد که حداکثر تا 40000 ولت و یا هملن 40 کیلو ولت جریان عایق برق الکتریسیته می باشد. رنگ استاندارد این دستکش نارنجی می باشد.

همچنین بخوانید: تفاوت دستکش وینیل و لاتکس

انواع دستکش عایق برق بر اساس مواد تشکیل دهنده

دستکش عایق برق بر اساس مواد سازنده آنها نیز می تواند به چند دسته تقسیم شود که عبارتند از:

1. لاتکس (Latex): این نوع دستکش ها به دلیل ارزان بودن و قابلیت گسترش پذیری بالا مورد استفاده قرار می گیرند.

2. نئوپرن (Neoprene): دستکش عایق برق نئوپرن به دلیل مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی و اسیدها مورد استفاده قرار می گیرد.

3. پلی وینیل کلراید (PVC): این نوع دستکش ها به دلیل مقاومت بالا در برابر روغن و گریس و همچنین ارزان بودن مورد استفاده قرار می گیرند.

4. نایلون (Nylon): دستکش عایق برق نایلون به دلیل مقاومت بالا در برابر سایش و خراش و همچنین مقاومت در برابر حرارت مورد استفاده قرار می گیرد.

5. پلی اورتان (Polyurethane): این نوع دستکش ها به دلیل انعطاف پذیری بالا مورد استفاده قرار می گیرند.

6. ویسکوز (Viscose): این نوع دستکش ها به دلیل قابلیت جذب خوب و تهویه بالا، به عنوان دستکش های کاربردی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.

استانداردهای دستکش عایق برق در ایران و جهان

دستکش عایق برق در ایران و جهان معمولاً بر اساس استانداردهای بین‌المللی تولید و توزیع می‌شود. در اینجا به بررسی استانداردهای این دستکش‌های عایق در ایران و جهان می‌پردازیم:
1. استانداردهای جهانی: در سطح جهانی، دو استاندارد ASTM D120 و IEC 60903 برای ساخت دستکش‌ عایق برق تعیین شده اند. به طور کلی، اکثر کشورها برای دستکش‌های عایق برق خود از این دو استاندارد استفاده می‌کنند.
2. استانداردهای ایران: در ایران، برای ساخت دستکش‌ عایق برق از استاندارد IEC 60903 استفاده می‌شود. همچنین، این استاندارد توسط سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (ISIRI) تأیید شده است. به علاوه، برای اطمینان از کیفیت دستکش‌های عایق برق تولید شده در ایران، باید این دستکش‌ها مطابق با مشخصات تعیین شده در استاندارد ISIRI 2382 تولید شوند.
3. استانداردهای دیگر: علاوه بر استانداردهای فوق، در برخی کشورها مانند آلمان و فرانسه، استانداردهای ملی برای ساخت دستکش عایق برق تعیین شده است. به عنوان مثال، در آلمان، استاندارد DIN EN 60903 و در فرانسه، استاندارد NFC 18-305 برای دستکش‌های عایق برق استفاده می‌شود.
در کل، برای اطمینان از کیفیت و عملکرد بهینه دستکش عایق برق، بهتر است از دستکش‌های تایید شده توسط استانداردهای معتبر جهانی استفاده شود. همچنین، برای استفاده از این دستکش‌ها، باید با مشخصات و محدوده ولتاژ مناسب برای هر کلاس آشنا باشید و از تأییدیه‌های مربوطه برای اطمینان از کیفیت دستکش‌ها استفاده کنید.

نگهداری و مراقبت در استفاده از دستکش عایق برق

نگهداری دستکش عایق برق

همچنین بخوانید: مشاغلی که باید از دستکش ایمنی استفاده کنند

برای حفظ کیفیت و ایمنی دستکش‌ عایق برق باید نکات زیر در نگهداری و مراقبت از آنها رعایت شود:

  • هرگز از دستکش‌هایی که سوراخ یا ترک دارند استفاده نکنید.
  •  قبل از هر بار استفاده، دستکش‌های عایق برق را بررسی کنید تا اطمینان حاصل شود که هیچ نوع آسیبی به آنها وارد نشده است.
  • در صورتی که دستکش عایق برق با مواد شیمیایی مختلف تماس داشته باشد باید آن را را با آب و صابون شستشو دهید.
  • هرگز دستکش‌های عایق برق را در نزدیکی اشعه مستقیم آفتاب نگهداری نکنید.
  • هرگز دستکش‌های عایق برق را در محیط‌ های گرم و خشک نگهداری نکنید. بهتر است آنها را در محل خنک و خشک نگهداری کنید.
  • هنگام استفاده از دستکش های عایق برق، از انگشتر، ساعت استفاده نکنید، چرا که ممکن است به دستکش آسیب برسانید.
  • هرگز دستکش‌ های عایق برق را در معرض حرارت بالا و یا آتش قرار ندهید.

نحوه تست دستکش عایق برق

از مهم ترین ویژگی هایی که یک دستکش ایمنی باید داشته باشد این است که کاملا سالم و بی عیب و نقض باشد. یعنی اینکه دستکش بدون هیچ گونه پارگی، درزف شکاف و بریدگی در قسمت بدنه نداشته باشد. اگر دستکش دچار بریدگی و یا شکاف شده باشد به هیچ عنوان نمی توان به صورت مجدد از آن استفاده کرد. به دلیل اینکه جریان ببرق به راحتی از میان درز ها عبور می کند و سلامتی شما را به خطر می اندازد. دستکش عایق برق هیج گونه تاریخ انقضایی ندارد و تا وقتی که سالم است می توانید از آن استفاده کنید. برای تست این دستکش ابتدا نیاز است که دستکش را در دست بگیرید و اجازه دهید که کمی هوا وارد دستکش شود. سپس از قسمت کچ دست دستکش را لوله کنید و در این حین مقداری از هوا در داخل دستکش حبس می شود و قسمت انگشتان باد می کند. اگر دستکش دارای شکاف و یا سوراخ شده باشد هوای داخل دستکش به آرامی تخلیه می شود و اگر هوایی از آن خارج نشد مطمئن می شوید که دستکش سالم است.

راهنمای استفاده از دستکش عایق برق

در نهایت، باید برای استفاده از دستکش عایق برق به صورت درست و بهداشتی، دستکش را بر روی دست قرار داد و از وجود خراش یا سوراخ در دستکش اطمینان حاصل کرد. همچنین، پیش از استفاده از دستکش باید دست‌ها را به صورت کامل خشک کرده و دستکش را به درستی روی دست قرار داد. در صورتی که خراش یا سوراخی در دستکش وجود دارد، باید دستکش را تعویض کرد.

در این مقاله شما را با کلاس بندی انواع دستکش ایمنی عایق برق آشنا نمودیم و استاندارد های آن در ایران و جهان را بررسی کردیم. همچنین با بیان روش های مراقب از این دستکش ها سعی کردیم تا اطلاعاتی کامل را در خصوص خرید و استفاده از دستکش ضد برق به شما ارائه دهیم. شما می توانید با مراجعه به دسته ی دستکش عایق برق، در فروشگاه کارا سیفتی، انواع این دستکش ها را مشاهده نموده و نسبت به خرید محصولات، با برند های معتبر اقدام نمایید.

1 دیدگاه در “معرفی کلاس بندی دستکش عایق برق

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *