ساخت و ساز یکی از پرطرفدار ترین شغل های ایران محسوب می شود که یک مشکل خیلی بزرگ در آن وجود دارد. برای ساخت و ساز از کارگر های غیر مجاز استفاده می کنند و به دلیل اینکه تجربه ی کافی و آموزش درستی را نداشته اند، ممکن است خطرات بسیار زیادی را برای خود و دیگران ایجاد کنند. این افراد ممکن است به دلیل استفاده از تجهیزات ایمنی نا مناسب، دچار حادثه های شدید و جدی شوند و با کار کردن در شرایط کاری سخت سلامتی خود را به خطر بیندازند. حوادث های ساختمانی می تواند خسارت های جبران ناپذیری را به بار بیاورد. به طور مثال ممکن است به ساختمان های کناری آسیب بزنند و هزینه های زیادی را باید برای جبران آن پرداخت کنند. در این مواقع ضروری است که از HSE در ساختمان سازی استفاده شود و داشتن اطلاعات کافی در مورد آن می تواند به سلامت تعداد زیادی از افراد کمک کند. وظایف hse در کارگاه ساختمانی، اهمیت بسیار زیادی در ساختمان سازی دارد که رعایت این استاندارد از بروز حوادث، خسارت های مالی و جانی محافظت می کند.
HSE چیست؟
مطمئنا در هر زمان و هر کاری، مهمترین فاکتور، جان نیروی انسانی است، که باید توجه زیادی به آن شود. این مورد تنها با رعایت نکات مختلف HSE صورت می گیرد، پس می توان از اهمیت HSE در صنایع مختلف، به خصوص ساختمان سازی آگاه شد. در هر کشوری، به خصوص کشورهای در حال توسعه، یکی از بخشهای پر اهمیت، نیروی کار است که از سرمایه های ملی شناخته می شود. همین موضوع باعث می شود تا حفاظت از سلامت نیروی کار و بهینه سازی محیط کار، از توجه زیادی برخوردار باشد. عبارت HSE در واقع، مخفف کلمه Health بهداشت، Safety ایمنی و Environment محیط زیست است. این سه مورد، به عنوان سه اصل اساسی در پایه ریزی قوانین بهداشت حرفه ای شناخته می شوند. می توان با استفاده از این اصل های مهم، گام بزرگی در زمینه حفاظت، فراهم آوری و افزایش سطح سلامت نیروهای کار برداشت. به طور کلی HSE شامل قوانین و فرایندهایی برای ایمنی کارکنان، پیمانکاران و کارگران، در محیط های کاری آتشنشانی، حفاظت از محیط زیست و حفاظت از محیط پیرامون، است. با استفاده از سیستم مدیریت بهداشت، محیط زیست و ایمنی، می توان محیط کاری ایمن و بدون خطرات یا حوادث را در کشور ایجاد کرد. مسئله ای که در این زمینه دارای اهمیت زیادی است، دادن آموزش های لازم به کارکنان، مطابق با استاندارد HSE است. استفاده از این قوانین در محیط های کاری، می تواند تا حد زیادی هزینه های پزشکی و مرخصی های استعلاجی را کاهش دهد.
کاربرد HSE در کارگاههای ساختمانی
بسیاری از پروژه های ساختمانی در کشور ما، به دلیل برخی عوامل درونی و بیرونی، دارای وضعیت مناسبی نیستند. یک نقص بزرگی که در کارگاه های ساختمانی، عدم آشنایی کارفرمایان و کارگران با HSE است. در واقع قانون، تامین و رعایت مواد ایمنی را بر عهده کارفرما می گذارد، اما برخی افراد با وظایف خود در این خصوص، آشنایی کافی ندارند. به طور کلی کاربرد HSE در ساختمان سازی بسیار گسترده بوده و نیاز به توجه زیادی دارد. سالانه برخی گزارش ها از خطراتی که در محیط های ساختمان سازی وجود دارند، به گوش می رسد. همچنین امروزه آمار نقص عضو کارگران بیشتر شده است، حتی می تواند به مرگ و میر نیز، منجر شود. این مشکلات، ناشی از عدم ایمنی و بهداشت، در برخی پروژه های ساختمانی است. همین دلیل باعث شده، کاربرد HSE در ساختمان سازی در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما، برای سلامت افراد و محیط زیست، بسیار حائز اهمیت باشد. این مسئله به قدری جدی است، که برخی الزامات قانونی خاص، باید با استفاده از کارشناسان و متخصصین HSE در پروژه تامین شوند. استفاده از آن در کارگاه های ساختمانی بسیار مهم بوده، همچنین باعث می شود، پروژه های متعددی ایجاد شوند. برخی از مواردی که می توان از آنها به عنوان کاربرد HSE در ساختمان سازی یاد کرد، عبارتند از؛
- ساخت و ساز های گسترده
- به وجود آمدن کمترین آسیب در کارگران
- کم ترین آسیب به محیط ساخت و ساز
- ساخت و سازهای شهرکی
- عدم ایجاد بیماری های متعدد در کارگران
ایمنی در HSE چیست؟
با توجه به الزامات HSE، تمام پیمانکاران باید کارکنان خود را با انواع مختلف تجهیزات ایمنی و تجهیزات آتش نشانی، به طور کامل آشنا کنند. به گونهای که تمام کارکنان، قادر به استفاده از این تجهیزات، با توجه به وظایف خود و در مواقع مورد نیاز باشند. در واقع هدف از این اقدامات ایمنی، جلوگیری از برخی حوادث ناگوار، همچنین جراحات و تلفات در محل کار است. با توجه به فاصله نزدیک پروژه های ساختمانی با زندگی مردم، اهمیت HSE کاملا حس می شود. ایمنی در HSE دارای بخش های مختلفی است، هر کدام از این بخش ها نقش مهمی در ایمنی کارکنان ایفا می کنند.
1. محصورسازی پروژه و اطراف آن
در پروژههای ساختمانی، مخصوصا کارگاه هایی که در شهر واقع شده اند، محصورسازی مناسب داخل و اطراف پروژه، یکی از موارد مهم ایمنی به شمار می آید. در بسیاری از مواقع، عدم اطلاع رسانی صحیح به مردم، حوادث جبران ناپذیری را به وجود می آورد. در چنین مواردی، کارگاه عملیاتی باید مشخص شده، همچنین فاصله مناسبی از بافت شهری داشته باشد. در این حالت، علاوه بر این که تردد افراد مختلف کنترل می شود، محافظت زیادی از منابع پروژه صورت می گیرد. معمولا در بخش هایی از پروژه که کار انجام میشود، محصورسازی صورت نمیگیرد، اما در قسمت هایی که کار به طور موقت متوقف شده، نیاز خواهد بود. این کار می تواند از بروز حوادث احتمالی، همچنین سقوط ماشین های صنعتی یا افراد جلوگیری کند.
همچنین بخوانید: چیست ppe
2. ایمنی کار با ماشینآلات و تجهیزات
در پروژههای ساختمان سازی، با توجه به نوع فعالیت های اجرایی، به کارگیری برخی ماشین های سنگین ضروری است. برای افزایش بهره وری و ایمنی تجهیزات، باید از تجهیزات مناسب، به شکلی صحیح استفاده شود. به همین دلیل، افرادی که با این ماشینآلات کار می کنند، باید دارای گواهینامه ویژه بوده، همچنین با انواع خطرات آشنا شده و به ملاحظات ایمنی توجه داشته باشند.
3. تجهیزات حفاظت فردی
فراهم کردن تجهیزات حفاظت فردی، میتواند از ایجاد برخی آسیب های جدی جلوگیری کرده، همچنین خطرات موجود در محیط کار و عوامل زیان آور را کاهش دهد. به همین دلیل، اهمیت استفاده از این تجهیزات در تمام فعالیت های ساختمانی به خوبی حس می شود. تمام پیمانکاران موظف هستند، تجهیزات حفاظت فردی مقاوم و با کیفیت را قبل از شروع کار، برای کارکنان فراهم کنند.
4. ضبط و ربط محیط کار
ریختن نخاله ها و مواد زائد در محل نامناسب از نظر ایمنی کار اشتباهی بوده و ممنوع است. معمولا در کارگاه های ساختمان سازی، برخی نخالهها همچون؛ سنگ، آهنآلات و آجر به وجود می آیند. ممکن است، کارگران در زمان کار، با این نخاله ها برخورد کرده، در نتیجه برخی مخاطرات ایجاد شوند. بنابراین پاکسازی محیط کار و انتقال نخاله ها به محیط هایی چون انبار، دارای اهمیت زیادی است.
5. ایمنی انبار
به طور کلی در امر ساختمان سازی، از دو نوع انبار مسقف و روباز استفاده می شود، هر کدام از آنها باید دارای برخی ویژگی ها باشند. انبارهای مسقف، باید از فضای کافی برای نگهداری برخوردار بوده، همچنین دارای تهویه و نور مناسب باشند. انبار روباز از محل رفت و آمد کارگران جدا می شود، تا هیچ بی نظمی و حوادثی در محل کار ایجاد نشود.
6. ایمنی در برق
از برق در محیط های کاری برای تامین انرژی بسیاری از دستگاه ها، همچنین تأمین روشنایی محیط کاری استفاده می شود. هنگامی که این انرژی در کارگاه های ساختمان سازی به درستی مصرف نشود، می تواند اثرات مخرب و جبران ناپذیری را به وجود آورد. در این مواقع کاربرد HSE در ساختمان سازی به چشم می آید، زیرا میتوان با توجه به این اصول اولیه ایمنی، خطرات برق را تا حد زیادی کاهش داد.
7. گزارش و تجزیه و تحلیل حوادث
پس از وقوع حوادث در محیط کار، باید یک فرم گزارش دهی تنظیم شود، طراحی آن بر عهده مسئولان HSE یا سرپرستان پروژه است. یکی از مزایای انجام آن، مشخص شدن محدوده های پر خطر است، سپس میتوان موارد ایمنی را در آن قسمت افزایش داد. در واقع با اجرای این طرح، می توان علت وقوع حوادث را به صورت ریشه ای رفع کرد. همچنین می توان از آمار حوادث که به صورت کتبی ثبت می شوند، برای کنترل و کاهش حوادث استفاده کرد.
معرفی تجهیزات ایمنی که باید در HSE بررسی شوند
به طور کلی کاربرد HSE در ساختمان سازی نیازمند برخی تجهیزات ایمنی است، کارکنان می توانند با استفاده از این وسایل، از جان خود در برابر خطرات محافظت کنند. انتخاب تجهیزات ایمنی، چندان آسان نیست، زیرا باید دارای برخی ویژگی های خاص بوده و بتوانند در مواقع حساس به خوبی عمل کنند.
1. لباس کار
در مشاغل و محیطهایی که تمام سطح بدن در مواجهه با عوامل فیزیکی و شیمیایی خطرناک باشد، مطمئنا امکان آسیب وجود خواهد داشت، پس باید از لباس کار استفاده کرد. این لباس، باید با توجه به نوع کار انتخاب شود، همچنین باید دارای شرایط زیر باشد.
- مانع حرکت آزاد نشود
- کاملا اندازه بدن باشد
- از وارد شدن فشار مکانیکی به بدن جلوگیری کند
- سبک و راحت باشد
- عرق و گرما را دفع کند
- قابل شست و شو باشد
2. کلاه ایمنی
کلاه ایمنی از جمله کلاه ایمنی مهندسی یکی از تجهیزات ایمنی است، که برای حفاظت از سر کارگران طراحی شده، این وسیله از صدمات وارد شده به سر جلوگیری می کند. جنس کلاه باید از پلی کربنات سنگین بوده و در داخل آن بندهای محکمی وجود داشته باشند، تا به خوبی از سر افراد، در برابر اجسام برنده، سنگین و تیز محافظت کند. ضربه های سنگین، میتوانند مقاومت کلاه ایمنی را کاهش دهند، بنابراین پس از وارد شدن ضربه، باید با کلاه جایگزین تعویض شود.
3. کفش ایمنی
در محیط های صنعتی، بیشترین خطری که پای کارگران را تهدید می کند، له شدن پنجه بر اثر سقوط اجسام سنگین است. کفش های ایمنی، برای جلوگیری از این گونه صدمات استفاده می شوند، در قسمت جلویی این کفش ها، محافظ های فولادی به کار رفته و کف آن بسیار انعطاف پذیر است.
4. ماسک تنفسی
در برخی کارگاه ها ممکن است، گرد و غبار و برخی گازهای سمی از طریق تنفس به بدن کارکنان وارد شوند. این موارد می توانند موجب؛ عفونت، تحریکات ریوی و بیماری های ریوی شوند. اگر نتوان با استفاده از وسایل کنترلی، این نوع آلودگی ها را رفع کرد، باید از تجهیزات حفاظت تنفسی از جمله ماسک شیمیایی استفاده شود. ماسک های تنفسی، بر اساس نوع آلاینده های موجود در صنایع انتخاب و مورد استفاده قرار می گیرند.
5. گوشی ایمنی
در محیط هایی که شدت سر و صدا بیش از فرکانس شنوایی انسان باشد، باید از گوشی ایمنی استفاده کرد. به طور کلی این محصول دارای دو نوع تو گوشی و رو گوشی است، نوع آن با توجه به نوع محیط کار و مقدار صدا انتخاب می شود. رو گوشی ها دارای کیفیت بهتری بوده و صدای نسبتا بیشتری را جذب می کنند، همچنین مشکلات بهداشتی کمتری ایجاد میکنند. در تو گوشی ها، امکان انتقال آلودگیها به داخل گوش وجود دارد، همچنین معمولا باعث خارش گوش می شوند.
6. عینک ایمنی
یکی از لوازم ایمنی که برای محافظت از چشم ها در برابر اثرات مکانیکی، عوامل فیزیکی و مواد شیمیایی ساخته شده، عینک ایمنی است. اطراف عینک افرادی که در محیط های شیمیایی مشغول به کار هستند، باید بسته باشد، البته امکان ورود هوا وجود خواهد داشت. عینک هایی که با شیشه نشکن و مواد مصنوعی ساخته می شوند، برای حفاظت در برابر خطرات مکانیکی هستند.
7. دستکش ایمنی
همواره محافظت از دست و انگشت ها دارای اهمیت ویژه ای در زمینه ایمنی است، اغلب صدمات ناشی از حوادث، در دست و انگشتان اتفاق می افتند. برای جلوگیری از صدمات مکانیکی، مواد شیمیایی، فیزیکی، آلودگیهای بیولوژیک و برق گرفتگی، باید از دستکش ایمنی استفاده کرد.
بهداشت در HSE چیست؟
در دنیای امروزی که روز به روز به سمت صنعتی شدن گام بر میدارد، زندگی سالم دارای اهمیت زیادی است. در تمام پروژه ها برای هر ۱۵ نفر کارگر، یک دوش آب سرد و گرم در نظر گرفته می شود. در مواردی که کارکنان با سموم مواد شیمیایی، مواد غذایی و مواد عفونت زا، سر و کار دارند، معمولا برای ۱ تا ۱۰ نفر، یک دوش و برای ۱۰ نفر اضافی یک دوش دیگر در نظر میگیرند. سرویس بهداشتی نیز، در محیطهای کاری بسیار حائز اهمیت است، تعداد آن با توجه به تعداد کارکنان و نوع محیط انتخاب میشود. در مواقعی که غذا در داخل پروژه تهیه می گردد، کف محیط از سنگ و دیوارها کاشی خواهند بود، همچنین کارکنانی که در بخش غذایی کار می کنند، باید دارای کارت بهداشت باشند. یکی دیگر از مواردی که در پروژه های ساختمانی بسیار قابل توجه است، محل سکونت کارگران است، زیرا می تواند منشأ انتقال بیماری باشد.
بهداشت حرفهای
تمام کارگران قبل از شروع به کار در صنایع، باید یک سری آزمایشات را انجام دهند، سپس استخدام می شوند. امروزه در بیشتر پروژه ها شاهد وجود مراکز درمانی برای مراجعه کارکنان نیستیم، همچنین هیچ پزشکی در این محیط ها وجود ندارد. البته با توجه به انجام بسیاری از پروژه ها داخل شهر، لزومی برای وجود پزشک یا درمانگاه نیست. اما یکی از موارد ضروری در خصوص کاربرد HSE در ساختمان سازی، جعبه کمک های اولیه است. به طوری که در هر شرایطی نیاز به آن وجود دارد، زیرا هنگام وقوع حوادث سطحی، میتوان آن را درمان کرد یا شدت را کاهش داد.
جمع آوری و دفع زباله
یکی از جنبه های مهم در بهداشت HSE، جمع آوری زباله ها از محل کار است. اغلب مواقع، دفع مواد زائد در محیط های رو باز، میتواند باعث انسداد آنها شده و آلودگی های زیادی به وجود آورد. مواد زائد، یکی از عوامل مهم آلودگی خاک به شمار می آید، که باعث انتشار عوامل بیماری زا در خاک می شود. جمع شدن مواد زائد به خصوص در تابستان، می تواند به تولید برخی گازها منجر شود، همچنین سوزاندن آن نیز، می تواند باعث تولید گازهای دیگر شود.
دفع غیر بهداشتی این مواد زائد، باعث افزایش حشرات شده و در نتیجه بیماری های مختلفی انتشار پیدا می کنند. برخی حشرات مانند؛ مگس، پشه خاکی و سوسک با سرعت زیادی جذب مواد زائد شده، سپس تکثیر پیدا می کنند. با دفع غیر بهداشتی زباله ها، ممکن است برخی جوندگان جذب شوند، که موش مهمترین آنها است. برخی بیماری هایی که موش ها میتوانند باعث انتقال آنها شوند، شامل؛ تیفوس موشی، تب راحته آندمیک، طاعون، تب ناشی از گاز گرفتگی، مسمومیت غذایی سالمونلایی، لپتوسپیروز، تریشینوز و تب هموراژیک است.
همچنین بخوانید: استاندارد های عینک ایمنی
HSE در محیط زیست به چه معناست؟
یک کاربرد HSE در ساختمان سازی، مربوط به محیط زیست است، که به بخش های آلودگی خاک، آلودگی هوا و آلودگی آب تقسیمبندی می شود. محیط زیست بخش جدانشدنی از زندگی بشر است، بنابراین باید همواره آن را حفظ کنیم. امروزه بسیاری از صنایع، آسیب های جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کنند، که می تواند اثرات مخربی به جا بگذارد.
آلودگی خاک
تمام تغیرات در خواص شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی که در خاک ایجاد شده و باعث از بین رفتن تعادل اکولوژیکی آن شوند، آلودگی خاک محسوب می شود. هنگامی که از ماشینآلات سنگین به خوبی نگهداری نشده و هنگام انجام عملیات دچار نقص می شوند، که مهمترین آن نشت سوخت به شمار میآید، باعث آلودگی خاک خواهند شد. عوامل زیادی در آلوده شدن خاک موثر هستند، برخی از این موارد زیست محیطی عبارتند از؛
- نشتی روغن و گازوئیل از ماشینآلات
- فاضلاب های بهداشتی
- سوخت مواد نفتی و موتورها
- نشتی از منبع ذخیره مواد سوختی
- زبالهها
آلودگی هوا
آلودگی هوا در محیط زیست، زمانی به وجود می آید، که یک یا چند آلاینده همچون دود، گرد و غبار، گازهای سمی، میست ها، فیوم ها و ذرات جامد یا مایع در هوا وجود داشته باشند. البته این آلودگی رابطه مستقیم با غلظت این آلاینده ها دارد، یعنی هنگامی که سلامتی انسان را تهدید کرده، همچنین آسیب های زیادی به اشیا وارد می کند، آلودگی هوا محسوب می شود. علت اصلی ایجاد آلودگی هوا در پروژه های ساختمانی، وجود آلاینده هایی که بر اثر فعالیت های انسانی و خودروها ایجاد می شوند، است. این گونه آلودگی پیامدهای زیادی برای انسان دارد، حتی می تواند بر گیاهان، اشیا و اجسام اثرگذار باشد. برخی از آلاینده هایی که در پروژههای ساخت و ساز معمولا در هوا وجود دارند، شامل موارد زیر میشود.
- ذرات معلق
- سرب
- اکسیدهای نیتروژن
- آزبست
- اکسیدهای سولفور
- منو اکسید کربن
چرا HSE اهمیت بسیار زیادی دارد؟
اهمیت HSE در بسیاری از صنایع، مخصوصا ساختمان سازی را نمی توان نادیده گرفت. مسلما به وجود آمدن یک محیط ایمن برای کارکنان، می تواند تا حد زیادی بازدهی و نشاط کارکنان را افزایش دهد. علاوهبر آن، هزینههای انسانی را کاهش داده و از بروز برخی آسیب ها و خسارات جلوگیری می کند. اگر به کاربرد HSE در ساختمان سازی توجه ویژه ای شود، شرکت ها می توانند ارتباط بهتری با کارکنان داشته باشند. در دنیای امروزی که رقابت زیادی میان سازمان های مختلف برقرار است، اهمیت HSE بیشتر از قبل بوده، به همین دلیل پیادهسازی این ساختار یکی از اهداف مهم محسوب میشود. این امر میتواند موجب، توجه بیشتر به نیروی انسانی شود، زیرا اصلی ترین سرمایه سازمان ها هستند. بسیاری از فرایندهای کاری بهبود یافته، همچنین در کنار تمام این موارد، توجه زیادی به موضوعات زیست محیطی می شود.
کارشناس HSE کیست و چه وظایفی دارد؟
به طور کلی به افرادی که وظیفه رسیدگی به موارد ایمنی و بهداشتی کارکنان در کارگاه ها را بر عهده دارند، مسئول ایمنی گفته می شود. البته این مسئول را با عناوینی همچون؛ مسئول حفاظت فنی، همیار ایمنی، مسئول hse ساختمان، افسر ایمنی، کارشناس ایمنی، ناظر ایمنی و رابط ایمنی می شناسند. مسئول ایمنی در زمینه کاربرد HSE در ساختمان سازی، دارای وظایف کارشناس hse در کارگاه ساختمانی است، برخی از این وظایف عبارتند از؛
- نوشتن طرح HSE PLAN برای پروژه کارفرما
- همکاری با کارشناسان بهداشت و بازرسان اداره کار
- طرح مشکلات ایمنی و ارائه پیشنهاد برای رفع مشکل
- بازدید از ایمن بودن ابزارهای کار
- پیگیری معاینه های لازم جهت استخدام کارگران
- ثبت آمار حوادث ایمنی کارگران در کارگاه
- نصب تابلوی حفاظتی در مکان های پر خطر
- توجیه تمام کارگران برای حفظ ایمنی، مقررات و بهداشت محیط کار
- ارائه گزارش هنگام وقوع اتفاقات در کارگاه
- بررسی موارد ایمنی، محیط زیستی و حفاظتی محیط کار
- ارائه گزارش خرابی ابزارهای ایمنی
- نظارت بر تنظیم و ترتیب ماشین آلات
همچنین بخوانید: کالیبراسیون گازسنج
در چه ساختمانهایی حضور مسئول ایمنی مهم است؟
با توجه به گستردگی کاربرد HSE در ساختمان سازی، مسلما حضور مسئول ایمنی در بسیاری از ساختمان ها الزامی است. با وجود پیشرفت های فناورانه و تحولات جهانی در صنایع ساختمان سازی، همچنان در کشور ما به صورت سنتی بوده، یا از برخی فناوری های تاریخ گذشته استفاده می شود. ساختمان سازی یکی از مشاغل مهمی است، که اشتغال زیادی برای افراد جامعه به وجود می آورد، اما این صنعت در سالیان گذشته، حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد حوادث را شامل شده است. البته برخی از حوادثی که برای کارگران غیر مجاز اتفاق می افتند، معمولا در آمارها ذکر نمی شود. در قانون کنترل ساختمان و نظام مهندسی، ساخت و ساز باید توسط مجریان دارای پروانه اشتغال به کار از وزارت راه و شهرسازی صورت گیرد. اما امروزه شاهد انجام این کار، توسط مالکان یا افرادی که به دنبال تامین سرمایه ساخت بوده، همچنین هیچ گونه صلاحیتی ندارند، هستیم. اینجاست که اهمیت HSE به خوبی آشکار می شود، همچنین حضور یک مسئول متخصص می تواند بسیاری از این مشکلات را حل کند. تمام سازمان ها در قبال رعایت این گونه دستورالعملهای ایمنی در محل کار، مسئولیت بزرگی بر عهده دارند. با توجه به همین موضوع، اگر سازمان یا کسب و کاری از آنها پیروی نکند، باید در قبال تمام حوادث پاسخگو باشد. به طور کلی کاربرد HSE در ساختمان سازی، به صورت یک پلن یا طرح اجرا می شود، که ایفای نقش یه متخصص در اجرای آن ضروری است.
سخن پایانی
متاسفانه بسیاری از شرکت ها، توجه زیادی به HSE نداشته و بخش های مختلف آن را نادیده می گیرند. شرایط کاری نا امن، می تواند به طور مستقیم بر روحیه و انگیزه کارگران تاثیر گذاشته و باعث ترک کار شود. بنابراین توجه به HSE در محیط کار، برای تمام سازمان ها مفید بوده و باعث افزایش بازده کارگران میشود. همین موضوع، انگیزه آنها را برای کار افزایش داده و غیبت یا ترک کار را کاهش میدهد. با اجرای این موارد در محل کار، می توان وقوع خطرات مالی و جانی را تا حد قابل توجهی کاهش داد.
منابع